salam semua @_@

Sunday, December 26, 2010

korea. day 1.

assalamualaikum.

secara ringkas trip ke Seoul ini adalah di bawah Global Outreach Program UTM yang dilaksanakan oleh Gas Engineering Student Society, GESS. delegasi dianggotai oleh Zam Ainul Arif, Hud-Hud, Lindan, Ashwene, Epol, Seadead, Nelson, Hakim, Deen, Lutpa, Dayah. Lean dan Dr Khairol Sozana sebagai penasihat. pengarah program korang takyah tanya siapa. yang penting beliau kacak taff dan budiman. ngahaha.

seperkara lagi. delegasi kami tidak menggunakan tour guide. semua maklumat dicari di internet dan khidmat kenalan di sana. jadi perjalanan disana bolehlah dikatakan main redah sahaja. jadi jom bersama gua, zamenolarep, meneroka bumi Seoul, Korea.



log perjalanan hari pertama. 12/12/2010.

perjalanan dimulakan dengan bismillah al-Rahman al-Rahim dan bacaan doa. baru kaf baa ro kaf alif taaa nun, khatan keberkatan! kan kan? haha

penerbangan ke Incheon Airport adalah dengan menaiki Air Asia X dengan harga RM1384 untuk penerbangan pergi balik (KL-Incheon, Incheon-KL). perjalanan mengambil masa sekitar 6 jam. suhu di Incheon pada ketika itu adalah 0 darjah celcius. perasaan ketika itu adalah ngantuk-teruja-penat-jakun-stim tgk pramugari sebab sejuk-syukur. ok lu gabungkan semua perasaan ni, pastu bayangkan muka gua. lu agak agak hensem tak gua masa tu? choiii. haha

dari airport Incheon kami ke bandar Singsael-Dong dengan mengambil pikap airport. satu pikap berharga 60 000 won dan boleh memuatkan 5 orang beserta bagasi yang besar gajah. perjalanan ke Singsael-Dong mengambil masa 1 jam. sepanjang dalam pikap tu gua belajar perkataan :

          • annyeonghaseyo = hello
          • gamsahabnida = terima kasih
          • ajeossi = pakcik
          • ne = ya *bahasa pasar
          • anyo = bukan *bahasa pasar


perjalanan ke Singsael-Dong mengambil masa sejam. kami menuju ke Hostel Korea, sebuah guesthouse yang lengkap dengan bilik, dapur, dobi, ruang tamu, wifi, tv dan sebagainya. penginapan sepanjang 7 hari 6 malam disana untuk 14 orang delegasi adalah 1300 000 won. ya guesthouse adalah pilihan yang terbaik untuk traveller macam kami. di Hostel Korea sudah ibarat rumah, bebas melakukan apa, kemudahan lengkap, boleh sembang2 dengan traveller dari negara lain ketika makan atau menonton tv. dan yang penting ada wifi untuk menghubungi keluarga. jika hotel, pergerakan dan aktiviti adalah terbatas.

sampai sahaja di Hostel Korea, kami check in, letak barang dan terus makan malam sambil membincangkan aktiviti perjalanan esok pagi.

hari pertama ini disudahi dengan aksi tido menggigil-gigil dan berehat untuk persediaan hari esok. jadi dengan itu, sekian sahaja log perjalanan hari pertama di bumi Korea. gua zamenolarep selaku wakil pihak penerbitan meninggalkan anda menikmati panorama di bawah.



won korea. 10 000 won = 30 henggek. *approximate


di LCCT KL. sebelum berangkat. gua tak buat pape eh belakang tu. haha


air asia. terbaek. kalau brek emergency memang patah lutut gua. haha


dalam penerbangan. ada snow dekat tingkap. mase ni jakun nak mati. haha


meal atas flight. kalau taknak order pun takpe. boleh bawak makanan sendiri. tadahal.


budak pompuan minat mamat korea ni. ada dekat 6 jam mamat tu macam tu. tak bergerak.

/

lu nampak tak minah korea sebelah gua tu? gua rasa nak sepak sepak. tido terlentok tak beragak.


gahahaha. lantak la.


air asia x. kredit kredit. yeah. ;]


welcome to Korea. annyeonghaseyo


di Incheon airport. membe gua. lutpa. omaigod omaigod. 


ok. ini yang gua cakap reaksi bercampur campur tu. muntah cepat muntah cepat. haha



hostel korea. dah macam rumah sendiri dah. thumbs up.


dan gamba terakhir ni sebagai pencuci mulut. nah hambek. hambek. haha


*hari pertama tak banyak gamba. tunggu esok punya cerita. ;]. salam



.

Saturday, December 25, 2010

gua tak rasis. gua bukan 3 line. tapi kalau lu sepak bontot melayu, gua bakar lu satu family. dari atuk sampai cucu.

assalamualaikum. insyaAllah kalau tak ada aral melintang pukang, gua akan start update pasal trip Korea esok. sila kumpul plastik banyak banyak malam ni supaya esok senang nak muntah hijau tengok gua posing posing. gahaha.

sebelum blah gua tinggalkan lu semua dengan lirik ni. klik malique/mahathir.


Aku lihat layu dalam Melayu
Aku pasti bukan aku seorang saja yang nampak
Ada juga bercadang bertanya tuan punya
Tapi bercampur risau dengan tak tergamak
Nanti dikata tak bersyukur, dikata tak sedar diri
Jadi aku menyendiri, memerhati dan akhirnya mengakui
Yang kita sendiri
Membiarkan bunga raya melayu ke kanan
Dan dibiar bunga tak cantik mekar di kiri

Aku lihat layu dalam Melayu
Tanah air kita yang punya
Kita siram, kita baja tapi angin api kita lupa
Mereka merancang masa menjilat bangsa

Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu

Takkan Melayu hilang di dunia
Ya... tapi apa guna tak hilang di dunia
Kalau kewujudan tidak dirasa
Petah berbahasa kudrat tak berjasa
Orang berbudi kita hanya tahu merasa
Selalu lari bila dirapat
Selalu malu bila soalan diaju
Selalu segan memberi pendapat
Rela mengikut dari meneraju
Belum nyanyi sudah bersorak
Suka berjanji dalam borak
Bukan kata tak ada otak
Cuma tak berfikir di luar kotak

Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu
Ku lihat layu dalam Melayu

Aku jadi sayu
Bunga menangis dia mendayu
Mahu jadi cantik tetapi ragu
Aku merayu
Bangunlah semula hidup kembali
Jangan tunggu matahari mati
Cepatlah mekar sebelum terlerai

Perjuangan kita belum selesai

Perjuangan kita belum selesai

Perjuangan kita belum selesai












.

Tuesday, December 14, 2010

gua cakap cakap keluar asap. bangga gila. haha



gua di  perantauan. suhu sejuk nak mati. lainkali gua sambung. harap semua baik baik sahaja. oh ya. emak, enol kat sini sehat. bye. ;]

Friday, December 3, 2010

kalau korea utara letup korea selatan, tak ke gegar bumi sendiri. ape ke bangang sangat.

.

assalamualaikum. hadirin dan hadirat. keparin dan keparat. sudah lama juga ya kita tidak bicara. *pekejadah ayat gua ini macam?

hey guys. lama kan gua senyap. post sebelum sebelum ni pon ringan ringan punya style. ringan ringan yang bermaksud malas malas, sikit sikit. bukan ringan ringan cemolot timun timun bagai. ok paham?

sebenarnya gua lagi bizi dengan final exam yang sumpah gampang. gampang bagi indonesian bermaksud mudah. tapi bagi malaysian, gampang adalah susah-gila-vavi-vavi-pon-tak-susah-macam-ni (dibaca dengan nada keras dan disusuli dengan carutan berpanjangan. harap maklum). kalau gantang, lain. gantang tu macam gua tengok kat cermin hari hari la kan? kan kan? hahaha.

paper gua dah habis semalam. sekarang tengah fokus untuk program global outreach program ke South Korea. asalnya program ni ke Dubai UAE. tapi ada masalah sikit so tukar plan ke Seoul, Korea. tapi haramjadah Korea sibuk nak perang pulak dah. gua tak tau la. gua pergi je ni. kalau apa apa jadi kat gua cakap ngan mak gua yang gua sayang beliau. cakap ngan kawan kawan gua, gua tak sengaja kalau pernah buat dorang terasa. cakap ngan lecturer2 gua, gua teringin nak rasa 4 flat. cakap ngan bakal isteri gua, gua nak kenal beliau lebih, gua nak jaga dia harini lebih baik dari hari semalam.

ape bende gua tulis neh? ni lah akibat study-konon-konon-hard-tak-tido-malam-padahal-online. T_T


.

Friday, November 26, 2010

budak u tak budak u sangat lah. pemalas. huduh. buduh.

kusangka molek sampai ke petang
rupanya tergolek golek di tengahari

dua paper yang gampang.
bisa buat tidur tak tenang.
makan tak kenyang.
mandi tak telanjang.

ada tiga lagi.
harap cerah masih berbaki.
harap senyum tak nampak pipi.
harap kuasa di hujung jari.

iyah3. bunyi struggle.



Sunday, November 21, 2010

hanya kerana diam itu menenangkan, maka aku diam. bismillah.

maaf. Tuan zam enol arep sedang bizi. minggu final exam katanya. 
jika ada apa apa pesanan boleh tinggalkan di sini.
terima kasih.

- PA Tuan zam enol arep.





Tuesday, November 16, 2010

lagi video romen di khalayak. agak agak der. nafsu cam binatang.

video



ingat ni apa? new york? las vegassss?



Friday, November 12, 2010

berak tidur dah tak boleh main towerblock lagi. nak tengok gambar busuk busuk gua pon sudah tak boleh. hidup tiga tahun penuh jasa. tapi penuh sengsara juga. sambil merenung abang abang gua yang kaya raya. strategi angkat angkat kening akan gua pratikkan. harap harap lah difahami adik lu ni. sambil angkat kening, "tiding tiding tiding" bunyi latar.




ya.dahulu masa beli binatang ni. mata hati dan perasaan terus menolak jenis yang lain. 
tak kisah. lantak-lu-lah-nak-pakai-bb-ke-ipang-ke. 
dahulu semua fungsi binatang ni lengkap. boleh mesej boleh call sudah. online juga boleh. guna opera mini. dahulu lah.

sekarang nikmat dia da kena tarik satu satu. 
mula mula bisu. lemas dalam lubang najis. 
pastu pekak. cubaan bunuh diri dari tingkat 3 kolej. kepala hantuk bucu parit. 
semalam jadi buta.....

esok lusa entah apa lagi. 

gua rasa dah kena beli kain kapan siap siap.
ukur lubang siap siap.
yasin kena selalu letak tepi. 

hoi. takpayah la rosak. gua tiada sen nak betulkan lu.
nak beli baru? duit mana duit?
gua berak keluar tahi. tak keluar duit. 

sudahlah. lu nak mati. matilah.
gua redha je ni. 




Tuesday, November 9, 2010

ramalan kaji cuaca kata. hujan bunga mungkin di Johor pula.



terbaiklah ana raffali tadi.
geram pulak gua tengok. aumm. aummm. ;p





gigih tak gua cantum cantum gamba lu? nak dapatkan cam tadi punya gaya. haha




Sunday, November 7, 2010

tedet tedet tet tettt



nuuuu. nuuu haaa
atas tu. 


header baru. ;]



Saturday, November 6, 2010

senyum pada mulut sahaja. hidup gua hanya untuk gembirakan yang lain.

.

entahlah. susah nak tafsir hidup gua sekarang.

kadang kadang gua penat. dengan manusia. sebab itu gua diam.
tapi bila gua diam mereka memijak. gua terus diam. biar mereka penat sendiri.

kata kata bernas di facebook itu hanya untuk menguatkan gua.
supaya gua sedar. supaya gua tak jatuh. supaya gua faham apa ini hidup.
gua tidak menyerang. 

gua hanya minta satu ruang. untuk dfahami. 
tapi jika masih tidak faham. teruskanlah sahaja hidup yang ada. gua tak kisah. gua tak pernah kisah.
senyum gua hanya di mulut. gua dah cukup bersyukur dah.


keresahan gua akan hilang. kunyah sendiri.





.

Sunday, October 31, 2010

ainul - sungai tui

.
video


apa boleh buat. tak ada rezeki mungkin. hahaha


.

Friday, October 29, 2010

jika jari ini menaip laju. di dalam hati hanya Engkau dan aku.

.
Ya Allah Ya Tuhan. aku benar telah hilang. punca dan segala apa. tika ini aku rasakan kelemahan itu adalah benar tinggi. aku tak nampak jalan Ya Tuhan. bahkan aku tak nampak apa apa pun di hadapan. aku tak nampak Ya Tuhan. aku tak nampak.

simboliknya. jika ada pisau di tangan. aku mampu tikam semua insan. tetapi aku tiada daya melihat mereka kematian. sengsara. meronta. biar aku yang tertikam dengan pisau sendiri. bukan mereka. cita cita mereka besar untuk aku tamatkan begitu sahaja. aku tak mampu ya Tuhan. aku tak mampu.

aku mohon padaMu Ya Tuhan. pinjamkan aku sedikit kekuatan. untuk aku terus berjalan. biar perlahan. terus bernafas dalam kehidupan. aku tak minta kegembiraan. tak minta keseronokan. cukuplah secebis senyuman untuk aku lemparkan. padaMu ya Tuhan. aku bersujud dan mohon pertolongan. ku mohon ditunjukkan penyelesaian. jalan keluar. jalan yang benar. jalan yang lurus.

apa sahaja ketentuanMu aku terima. aku redha. kerana aku merancang. tetapi sebaik baik perancang adalah Engkau. Tuhan Yang Maha Berkuasa. Maha Bijaksana.




bismillah al-Rahman al-Rahim. 


.

bahu ada rasa ringan sedikit. bukan sebab yokoyoko kejadah tu.

.

sebab:

akulah sang mantan



.

Tuesday, October 26, 2010

pakcik. lu ingat lu comel?

.

di suatu hari. di waktu tengahari.di pasar mini

zam ainul arif   : tokey ada jual winston light x?
bangla cashier : ada. u tunggu kejap k. *sambil berurusan dgn seorang pakcik.

pakcik ganyut : ni kira ni semua berapa.
bangla cashier : bla bla bla... RM6.30
pakcik ganyut : err kau bagi aku tu, pisau cukur tu.
zam ainul arif  : (dalam hati) lambat la. tadi taknak beli awal awal 
pakcik ganyut : nak potong bulu konek
zam ainul arif   : ( dalam hati)...terkejut mak nyah. bodoh apa. gua pon takde sebut sebut kemaluan gua di khalayak. bodoh bodoh.  lagi satu. bangla ni macam la tahu konek tu apa. rilex je muka beliau.
bangla cashier : nah. semua sikali RM7.30.

pakcik ganyut : err kau ada krim apa apa tak bagus untuk sapu kat muka? kasi kulit cantik.
zam ainul arif  : (macam biasa, dalam hati)...pakcik. lu nak kena lempang ke apa? lepas satu, satu.
bangla cashier : ada pakcik. tapi dua ratus libeh.
pakcik ganyut : eh. kita nak jaga muka nak jaga body. buat apa sayang duit?
pakcik ganyut : aku dah umur 60 lebih da. tengok steady je.
zam ainul arif  : (dalam hati)...steady? gua tengok penuh benci ada lah. demm.
pakcik ganyut : ni ko tahu spek itam aku ni berapa?
pakcik ganyut : RM900 ni aku beli. dalam kereta tu ada lagi satu. seribu lebih punya.
pakcik ganyut : semua ni aku beli kat oversea tau? ingat aku tak ada duit?
zam ainul arif  : (dalam hati) lu apahal pakcik cerita sorang sorang? orang tak tanya pun. lu punya spek tu gua tengok sama je dengan spek kat kaunter yang bangla ni jual. RM10. serius shit sama.

pakcik tu blah

zam ainul arif   : tu apahal tu?
bangla cashier : biasa la adik. err u tadi mau apa?
zam ainul arif   : winston light satu.
bangla cashier : wokeh. nah adik. lapan sitingah.
zam ainul arif  : ok nah. terimakasih.

tah macam mana, pakcik tadi tiba tiba ada kat belakang gua.

pakcik ganyut : err tadi terlupa satu barang lagi.
bangla cashier : apa dia pakcik?
pakcik ganyut : errr...rokok 'murah' satu. *muka tak bersalah.

alahai pakcik. lu buat gua ketawa tahu? hahaha


.

life is too short to hating others

.

terhibur gak tengok bloggers ni bergaduh kat blog masing masing. terima kasih la kerana menghiburkan kami di waktu malam malam sunyi ni ya.

cuma nak tahu. menang dapat apa? kalah dapat apa?

anon. lu jangan nak buat celaka kat blog gua pula. kalau ada telur sila tunjuk. gua bukan minat sangat ngan telur lu tapi orang orang cam lu serius shit mencemar dunia blog. tahu?




.

Monday, October 25, 2010

sesame malaysie. tonton cerita koriye.

.
budak bilik hujung floor tiba tiba terjah bilik member gua.


budak bilik hujung : ado outung in ma hak?
kawan : ???
budak bilik hujung : mu ado outung ing ma hakk dop?
kawan : apa tuh?
budak bilik hujung : ehemm ehemm. mu ada cherita autumn in heart tak?
kawan : ....... dalam hati * natang burik budak neh.




.

gua mahu pencen. penat. tapi alhamdulillah juga lah.


dengan ini amanah dan mandat akan diserahkan kepada anak muda yang lain.
dengan seribu harapan. supaya menjadi seribu kenyataan. insyaAllah. 


tiada istilah glamor dalam bekerja. semuanya adalah amanah. dituntut sesudah mati. ingat.


Friday, October 22, 2010

boleh tak jangan pentingkan diri? lu ingat kerja ni macam makan megi? kunyah. telan. berak. macam tu?

.

emak gua selalu pesan. kita kalau tak mahu tolong orang tidak mengapa. tapi jangan menyusahkan pula. tak kira lah siapa pun diri lu. selagi gua ada rasa hormat, gua hormat. kalau dah tak ada nanti, lu dengan jamban tu gua anggap sama sahaja.

gua buat kerja pun curi curi masa tahu? masa tidur, masa makan semua kena cut off. yang lu tahu apa? asal siap. senang lah lu nak menjawab nanti.

hidup ni bukan susah sangat. asal guna akal tulang empat kerat bak kata def gab c. masalahnya lu dah la pemalas, tulang berat. otak pulak lu letak betul betul celah ketiak.

dahulu gua pandang lu bersih. sekarang kemarahan gua mencanak canak tahu?




.

Thursday, October 21, 2010

suara wanita gersang dengan ayat manis. keterharuan di celahan malam.

.

serius shit. tapi mampu bagi senyuman jika tekanan melampau.

1) sila ke google translate.
2) taip "sah yar boo sook tuck mon dee. ker tee yuck poon dah hung it".
3) translate english to malay.
4) then klik listen


damn nice

.

Monday, October 18, 2010

pendek pendek


kawan : kau serius ke blogging ni?
gua : maksud kau?
kawan : kau punya entry bapak pendek pendek.
gua : oh aku tak pandai macam kau. 
kawan : kau kena la buat trademark kau sendiri.
gua : ni lah cara aku.
kawan : macam mana?
gua : macam ni. pendek.
kawan : oh. patutlah pendek.


hidup gua bukan hanya di sini. gua masih perlu tempuh duniawi. gua pun punya mimpi.


Sunday, October 17, 2010

dubai. kisah tujuh belas anak muda bersama satu perempuan separa tua


mereka semua mahu ke sini Disember nanti. doakan mereka diberkati.

wahai enam belas kawan dan perempuan separa tua, mari bekerja keras. bukan keras mencanak canak. itu lain. ini keras gila vavi punya keras.


Tuhan tolong bukakan jalan. kami mohon lalu dengan senyuman. insyaAllah.


.

Saturday, October 16, 2010

sebelum dan selepas. 1

.


situasi muda mudi. ah lu boleh nampak benda ni kat sekeliling lu. 


sebelum couple : setakat singa gajah anjing vavi tu gua pijak pijak je derr. *fuh. ketaq lutut dengaq.

selepas couple : sayaaaaaaaaang!.....nyawmuk giwgit. sakiiiiiiiiiiiiiiiieeeeeet. *ololololoh cumel minta lempang.



gua selalu senyum lihat mereka mereka. manusia itu nafsi nafsi kan?




.

Friday, October 15, 2010

gua tak sangka. mahu tengok gambar hamzah ian bogel?

asiskl 2005. sekolah lelaki. bukan sekolah gay. ah nanti lu cakap sekolah gay jugak.

alhamdulillah. menang contest terbang tinggi tinggi. contest GUA TAHU ITU SIAPA. dapat la rezeki sedikit buat suap anak isteri. tapi gua nak duit je. gua tak mahu domain tu. gua belum puas berjimba jimba sama belogsepot. kepada penganjur iaitu Hamzah Ian. lu dah ada no akaun gua kan? gua tunggu sahaja. apa apa pon gua ucap terima kasih. serius gua terdesak dan tak sangka contest yang gua masuk saja saja boleh menang pulak. Tuhan saja boleh balas jasa lu. duit hadiah gua ingat nak beli beras sedikit, gula sedikit, kopi sedikit. lebih lebih gua simpan. ayat nak tacing. kang ada yang masuk bersamamu. chaiiittt.


belum boleh senyum. belum boleh goyang kaki.


Wednesday, October 13, 2010

gua takkan punya bahagia. lu yang kata. gua rilex sahaja.

.

kawan. sekarang di bumi amerika. anak malaysia. tapi baju argentina


Mereka pernah berkata "lu takkan punya bahagia selagi lu tak dapat bezakan antara kekasih, sahabat, teman dan kawan".

Dan maaf. kerana gua memang tak pernah membezakan. walau apa sahaja perkataan lu gunakan, pada gua mereka semua tetap kawan. gua mungkin punya kawan yang baik di hati, atau mungkin jahat lagi semacam tahi. tapi selagi itu mereka masih kawan bukan?

Lu mungkin boleh senaraikan semua kawan lu mengikut turutan kepentingan. maaf sekali lagi kerana gua tak boleh. tak boleh. sebab mereka itu semua sama penting. dan untuk itu gua tak kisah jika gua tak punya apa itu yang lu kata bahagia.


lu ada kekasih. lu ada sahabat. lu ada teman. lu ada kawan.
gua? ada semua.




.

Tuesday, October 12, 2010

gua rindu yang dahulu. celah mana gua nak cari semula?





gua rindu sama dahulu sebab kadang kadang gua sendiri tak kenal siapa gua sekarang. 



ni siapa mamat ni? hah? hah?


komitmen dan masa memaksa manusia berubah tapi gua tetap rindu yang dahulu.
arghh. gua tak gemar ini perasaan. tak gemar.



.

Monday, October 11, 2010

prank member sampai mati. tidak sengaja. tapi apa mahu buat. dah mati.


video


dalam seronok seronok itu hujungnya kadang kadang boleh jadi gundah.


Sunday, October 10, 2010

lu curang. gua masih dara tahu? masih!


video


di hari hari minggu ini dok relax sahaja lihat video.


oh ya. selamat pengantin baru zaid, dahlia dan azie. moga bahagia. gua? lama lagi



gua mungkin bengis seperti singa. tapi gua nangis tonton cerita korea

video



Untuk kali keseratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?
Apa kau buta, apa kau pura-pura suka

Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu

Dia mungkin bengis seperti singa
Tapi dia nangis tonton cerita Korea
Dia mungkin keras bila bersuara
Tapi dia jelas, jujur apa adanya

Aku lagi kenal dia

Dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis, aku ini pula dawai besi

Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku, sambil berkata

sayang mungkin baran tak kira masa
tapi sayang tahan kalau yang salah saya
sayang mungkin saja keras kepala
tapi sayang manja bila kita berdua

saya kenal sayang saya

Buat apa dicerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya
Peduli orang kata

Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada

Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi cinta
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada

Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja, kau saja boleh rasa

Rahsia kita berdua..


(150 juta - fynn jamal)

.
gua teringat kat member gua yang bawa kereta besar kaler oren tu.
hoi hoi. ni lu ke? prasangka betul gua ni.



kawan. dalam diam hulur umpan. dalam hati gampang sialan.

.

assalamualaikum. hey morning. ok sedikit sahaja untuk hari ini.

katakanlah, lu tengah hempas pulas study gila vavi nak mati sebab lu ada paper test esok malamnya. lu pun baca punya baca buku dalam bilik lu. lu pergi bilik member lu jap nak tanya soalan yang lu tak paham. bilik beliau kunci. tapi kipas terbuka. senyap. lu blah. lu anggap baik sahaja. mungkin member lu sembahyang. yelah. hidup berTuhan kan?

lu sambung baca. try buat soalan. lu punya pahaman sekarang ada la dalam 50-60%. lu gigih. buat mana yang mampu. tapi dengan 50-60% tu kan manalah kukuh sangat ilmu yang lu belajar tu kan?

tiba tiba member lu yang tadi keluar daripada bilik. lalu depan bilik lu. pintu lu tak kunci. die nampak lu study pastu die menjerit GILA LAH KUAT STUDY. DAH DAH LA TU. apa lu rasa? nak ludah tak muka dia? kalau boleh nak ludah kat celah rambut dia kan?

esoknya. paper malam. petang lu sempat lagi cover mana yang patut. lu baca. apa sahaja teori yang lu paham lu pegang.  dan kawan lu tadi datang. dia sudah baca habis pastinya. dia tengok lu study. atas bawah. dia tak senang. takut lu score lebih daripada dia nanti. dia pon buat buat tanya soalan. EH NI KENAPA MACAM NI? BUKU NI SALAH NI. BUKAN PATUT MACAM NI KE? ok dia tanya macam tu pastu terus blah. lu pun selak balik daripada mula. lu cakap YG MANA BETUL NI?.

nampak tak lu dah tertanya tanya? teori yang lu hafal jadi cacamerba sekarang. paper yang lu target boleh score malam ni jangan haraplah lu nak score. member lu dah berjaya sebab member lu tu...............sialan.

hati hati dengan orang begini. mereka sebenarnya bukan tanya lu soalan. mereka meninggalkan lu dengan persoalan sebenarnya. sedangkan mereka dah tahu semua. hari hari gosok bontot lecturer takkan la tak tahu ye tak? fakoff!


kawan macam ni gua jumpa masa di UM dahulu.


.

Saturday, October 9, 2010

spender kembang.

situasi - gua hari hari tumpang kereta kawan gua. da masing masing bawak kereta, moto gua memang tak berfungsi sangat jadinya. satu hari gua saje mahu puji kereta kawan gua. yelah mahu ambil hati. dah la menumpang ye tak?


gua : lu tahu? banyak banyak kereta kat bawah blok kita ni, kereta lu paling smart sekali.

kawan : yeke? kereta tu smart lagi. *tuding jari kat kereta kelabu bajet cool.

gua : tak lah. kereta lu paling bergaya. stylo habis. gadis gadis selalu pandang.

kawan : peh! kembang spender gua lu puji puji.

gua : lu pehal? telur lu bengkak ke?

kawan : ...................................................................................bongok!



gamba penelur dan kereta beliau.



moto gua tinggal kat rumah. bosan bosan gua kayuh basikal.


.

Friday, October 8, 2010

tolong. gua mahu elaun besar punya. ribu ribu ada?

gua guna gamba ni boleh?
.
.
.
Assalamualaikum. Dear sir.
.
I am looking for internship in Oil and Gas field for next becoming Jun-August 2011. I am 3rd year (present) student of Chemical Engineering Gas (degree) from University of Technology Malaysia (UTM), Skudai. With this email i attached my resume. Looking forward to get an answer for this application. Thank you.
.
.
.
Zam Ainul Arif bin Abd. Halim
Faculty of Petroleum and Renewable Energy (FPREE UTM)
email : zamainularif@yahoo.com
phone : 012-911****



.
.
.cari betul betul. jangan esok lu LI jadi despatch, jadi budak fotostate.



.

Thursday, October 7, 2010

pagi yang tidak boleh blah.

.


pemanggil 1 : hai. nama saya kabinet dapur. saya tak puas hati dengan tuan saya. bla bla bla.....

pemanggil 2 : salam. saya sofa. kawan kawan saya semua dah kena buang. saya ni pun dibiarkan cuma untuk kucing landing landing sahaja. sedih kan saya? bla bla bla.......


apa kejadah radio era buat luahan perasaan dengan perabot? hah? hah? tension betul gua pagi pagi. tension tahu tension? pelempang mahu pelempang?


meja pingpong pun ada yang call. siap buat ayat tacing. demm.


.

Wednesday, October 6, 2010

dulu jalan pun kengkang. sekarang sepak laju tak payah cakap.

.




dahulu gua kaki bangku. bangku pun tak macam gua. tengok bola pun tiada nafsu. 
sekarang alhamdulillah sudah develop sedikit sedikit.


sekarang baru gua tahu kenapa orang kata "malu lah weh laki tak reti main bola".
yelah. belajar tak pandai mana. pointer rendah. rupa tak ada. suara katak. parent tak kaya.
kalau tak pandai main bola apa lagi yang lu ada?


dari bola bulat bongok tu pun kita boleh belajar tentang hidup. tentang semangat. tentang berkawan.


.

Monday, October 4, 2010

bapa yang mengancam. kisah takut anak beromen, diromen atau teromen.


Kepada Bf anak gua, 

Peraturan 1: Kalau lu sampai kat pagar umah gua pastu dok hon…hon, pastikan lu bawak barang yang nak dihantar..sebab lu takkan ambil apa apa atau sesiapa.

Peraturan 2: Jangan lu pegang pegang anak gua depan atau belakang gua. lu boleh pandang dia, selagi mata lu tak merayau lebih dari paras leher anak gua. Kalau lu tak boleh jaga tangan lu dari dok pegang pegang anak gua..gua boleh tolong cabut dan jaga tangan lu kat rumah.

Peraturan 3: gua tahu sekarang ni fesyen budak budak pakai seluar londeh sampai nampak boxer atau spender lu. gua ni open-minded, so gua takkan suruh lu pakai seluar tu elok elok macam manusia normal. Tapi, bagi memastikan yang seluar lu takkan terbuka atau dibuka semasa ber’dating’ dengan anak gua, gua akan pakai stapler gun kat dalam laci gua ni untuk lekatkan seluar lu kat pinggang.

Peraturan 4: gua rasa mesti lu tahu pasal kempen seks ‘selamat’ yang omputih dok canang hari hari kat tv atau internet. Kalau tak pakai perlindungan cam kondom atau lain lain, lu mungkin akan dapat penyakit yang mungkin membunuh lu satu hari nanti. Meh sini gua nak bagitahu, kalau dengan anak gua ni, gua lah pelindung tu. dan gua akan mendatangkan sakit kat tubuh badan lu dan kemungkinan besar akan bunuh lu juga. faham?

Peraturan 5: Biasalah kalau lu nak berkenalan lebih baik ngan gua ni sebagai calon bapa mertua lu..lu nak berbual pasal politik, pasal sukan atau lain lain topik semasa. gua tak mahu dengar semua tu. Satu sahaja topik yang gua minat nak dengar: bila lu nak hantar anak gua balik ke rumah ni semula? Dan jawapan yang gua nak dengar cuma: “Awal.”

Peraturan 6: gua rasa lu ni hensem, popular kat kolej/pejabat lu, banyak peluang nak dating dengan aweks aweks lain yang lagi kiut-miut..gua takde hal dengan kelebihan lu tu..selagi anak gua pun ok dengan kepopularan lu. Tapi, sekali lu dah couple dengan anak gua, lu jangan pandai pandai cari perempuan lain sampai la anak gua dah bosan dengan lu atau dia break-off ngan lu. Kalau lu buat anak gua nangis, gua pula akan buat lu nangis.

Peraturan 7: Sementara lu menunggu anak gua bersiap, jangan dok mengeluh kalau dia bersiap lama sangat. Kalau lu nak orang yang punctual, lu boleh dating dengan mat askar. Kalau lu bosan menunggu kat luar tu, tolong lah buat apa yang patut, macam basuh kereta gua atau cat pagar rumah gua ni.

Peraturan 8: Tempat tempat berikut adalah dilarang sama sekali korang pergi dating; tempat yang ada katil, ada sofa, ada rumput atau apa apa tempat yang boleh duduk duduk atau baring baring. tempat tempat yang tiada kehadiran orang tua, polis, tok imam. Tempat tempat yang gelap. Tempat tempat yang membolehkan korang berpegang tangan/menari atau bersukaria. Tempat tempat yang panas sampai membuatkan anak gua terpaksa pakai tshirt tiada lengan..pakai short skirt. Tempat yang sejuk sampai lu kena panaskan badan anak gua. Movie yang romantic, berunsurkan cium ciuman tu elakkan. Movie pasal seksa kubur atau hari kiamat dibolehkan.

Peraturan 9: Jangan sekali-kali menipu gua. gua ni nampak sahaja perut buncit, kepala hampir botak, tapi gua akan tahu semua pergerakan lu dari spy spy upahan gua. Kalau gua tanya lu nak pegi mana, dengan siapa lagi yang join dengan korang, lu ada satu peluang sahaja nak jawab dengan benar, tiada yang tak benar melainkan benar belaka. gua ada satu senapang patah, satu cangkul dan lima ekar tanah yang penuh hutan kat belakang umah gua ni. Selalunya gua dok menembak khinzir kat situ. Kalau gua tembak kepala lu kat belakang tu, tiada siapa yang nak tanya. Jangan main main dengan gua.

Peraturan 10: lu patut takut ngan gua ni..kalo boleh biar sampai sangat sangat takut. gua ni dok teringat ingat lagi peristiwa bukit kepong. Sampai skang kalo ada orang datang umah senyap senyap pastu dok berbual kat laman gua nak tembak..gua ingatkan komunis. Nanti dah habis dating, sampai kat pintu pagar, buka pintu kereta dan angkat dua dua tangan lu tinggi tinggi. Cakap dengan jelas “saya datang hantar anak pakcik”. Pastu terus blah. Tak payah masuk minum teh. Kilauan matahari yang lu nampak kat tingkap rumah gua ni ialah teropong senapang sniper gua.

Sekian, Yg ditakuti,Bapak Kepada Gf lu.



ohoooooooi. bila mata bertentang mata. 

gua ambil dari sini



Saturday, October 2, 2010

banyak banyak burung. burung apa yang BESAR PUNYA?


percaya tak kek ni abang gua buat?
ok gua pun tak percaya. tapi gua terpaksa percaya.

klik sini 
sini pun boleh


gudluck weh mal. 


.

Thursday, September 30, 2010

sayang gua sudah pergi. hati hati ya.

.


 telah selamat pergi. alhamdulillah.

.
hidup akan berubah fasa.

.

berat bahu memikul. tak apalah. hidup bukan untuk kejar pointer sahaja.

.


lab report 
-separation 
-fluid
separation
-exercise 
combustion 
- self test
- excel group project
- project report
chemical reaction 
- assignment
- test next week
gas process
- project work

senyum sahaja. masam masam dapat apa? ;]